Nya hem för hotade småkryp – mulmholkar på plats i Gränsö naturreservat
På Gränsö naturreservat har nya hem satts upp – inte för människor, utan för insekter! Det handlar om så kallade mulmholkar, som hjälper hotade arter att hitta en plats att bo på när gamla, ihåliga träd blir allt färre i naturen.
Gamla ekar är riktiga superträd. Under sin långa livstid, de kan bli upp till 900 år gamla, hinner de bli hem åt mängder av arter. Faktiskt upp till 1500 olika! Men för att riktigt många ska trivas behöver eken vara både gammal och ihålig. Och sådana träd finns det inte så många kvar av.
Därför har vi satt upp mulmholkar. Det är specialbyggda "låtsasträd" som ser ut som stora fågelholkar. Inuti fyller vi de med ekspån och löv, som så småningom blir till mulm – ett smuligt material som många insekter älskar att bo i.
En av de arter som kan flytta in är den hotade läderbaggen. Den lever större delen av sitt liv som larv inne i mulmen i upp till fyra år! Som vuxen blir den en tre centimeter lång, brunsvart skalbagge. Genom att hjälpa läderbaggen hjälper vi också många andra arter som lever tillsammans med den. Bara i Kalmar län har man hittat över 400 skalbaggsarter som trivs i ekar.
En holk – flera boenden
Det är inte bara insekter som gillar holkarna. Mulmholken är smart byggd så att även fåglar och fladdermöss kan flytta in i översta delen. En liten bostad, men med plats för många!
Genom att sätta upp mulmholkar gör vi en konkret insats för den biologiska mångfalden. Vi hjälper hotade arter, stärker naturen och skapar ett rikare Västervik, säger Mattias Pettersson, kommunekolog på Västerviks kommun.
Återbruket bygger för framtiden – på flera sätt
Bakom mulmholkarna står också Återbruket. Det är en arbetsplats i kommunen där personer som står utanför arbetsmarknaden får chans att arbetsträna inför framtida jobb eller studier. Det är deltagarna på Återbruket som snickrat ihop holkarna, och deras arbete gör nu verklig skillnad för naturen i Västerviks kommun.
Vill du också hjälpa till?
Du behöver inte vara expert för att göra något bra för naturen. Här är några enkla saker du kan göra:
- Låt lövhögar och död ved ligga kvar i trädgården – det blir perfekta boplatser för smådjur.
- Bygg ett insektshotell – det är enkelt och roligt, särskilt tillsammans med barn.
- Plantera blommande växter som gynnar bin, fjärilar och andra pollinatörer.
- Rapportera sällsynta arter du ser till Artportalen – då hjälper du forskare och naturvårdare att hålla koll på hur naturen mår.
- Delta i naturvårdsdagar eller guidningar i ditt närområde – ofta lärorikt och alltid uppskattat!
Tillsammans kan vi göra stor skillnad – även med små medel.